Doçent Dr. Lütfi Apilioğulları
Bir Entegrasyon Hikayesi
Her resmin bir hikayesi vardır. Aşağıda iki resim var: Biri Osman Hamdi Bey’in muhteşem ‘Kaplumbağa terbiyecisi’ resmi ki fazla söze gerek yok; diğeri ise çizmesi 10 dk ancak çizilebilmesi yıllar alan, diğerine göre oldukça önemsiz ancak hayat kurtaran bir entegrasyon hikayesinin resmi. Size, bu resmin hikayesini anlatayım.
Ürün ile Mühendis evlenmişler (CAD ailesi). Bir sürü verileri olmuş. Gel zaman git zaman bu verilerin yuvadan uçma zamanı gelmiş. ERP denilen diyarlarda işlenmek üzere yola çıkmaları gerekiyormuş! Ancak, oraya ulaşabilmek hiç de kolay değilmiş. Zira; yol ıssız çöller gibi çok çetrefilli ve tehlikeliymiş. Yolda kaybolma, unutulma, değişime uğrama ve hatta oraya hiç ulaşamama riskleri varmış.
Bunun üzerine, CAD ailesi, verileri (BOM: Stok ID, Route, …) öncelikle bir DATA CARD içinde saklamaya ve gizli bir yol üzerinden geçici bir süre kalacakları TRANSIT VERİTABANI göndermeye karar vermişler. Burada onları çok güvendikleri ETP (Engineering Task Planning) adlı bir yazılım ajanı bekliyormuş. ETP, data kart içindeki şifreli rota bilgilerine ulaşarak, yolculuklarının geri kalan kısmında onlara refakat etmeli için gereken diğer verilerin hazırlanması için CAM mühendisine gizlice bilgi göndermiş. CAM, hemen şifreli rotaların gerçek karşılıklarını (iş merkezleri), yolculuğun ne kadar süreceği (cycle time), yolda nelere dikkat etmeleri gerektiği (quality plan) ve ihtiyaç anında kullanacakları bir kode (g-code) hazırlamış ve gizli bir yol üzerinden tekrar TRANSIT VERİTABANI‘na göndermiş. Artık, tüm veriler bir araya gelmişlerdi. Şimdi, hep birlikte ERP diyarına ulaşmaları gerekiyordu.
ETP, onlara ENREGRASYON TÜNELİ adında gizli bir geçit göstermiş. Epeydir bilinen ancak pek kullanılmayan bu tünel, diğer yollara göre çok daha güvenli duruyormuş. Hep birlikte ENREGRASYON Tüneli’ne girmişler ve ERP diyarına ulaşmışlar. ERP, onları önce geçici olarak kalacakları Stok Tablosuna, ardından da sürekli yaşayacakları BOM tablosuna götürmüş…
İşte resmin hikayesi bu.
Bunu iki üç yıldır farklı yerlerde uygulatıyorum. Çok işe yarıyor, mühendislerin boşa giden zamanlarını geri kazanıyor, hatasız şekilde tüm bilgileri transfer edebiliyorsunuz. Hangi PDM ya da ERP olduğu fark etmez; kurgu üniversal. Sadece üzerine uygun yazılımları yaptırmanız gerekiyor ki zor değil... Siz de deneyim ve manuel giriş yapmadan ürün verilerini ERP ile buluşturun. Üzerine düşünün derim.