M. Göker Sarp
Dijital Şirketler ve Yeni Nesil ERP’ler
ERP yazılımları şirketlere verimli ve daha etkin çalışma düzeni sağlama hedefinin yanında şirketlerin dijitalleşme sürecine de destek vermesi bekleniyor.
Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) çözümlerinin ilk çıkış tarihinden itibaren oldukça uzun zaman geçti, şu ana kadar teknolojinin değişimine hep ayak uydurdular. Şimdi ERP’ler için çok daha büyük bir değişim söz konusu.
Yazılım endüstrisi hemen hemen her 10-12 yılda bir, yeni bir terim veya kavram ortaya atar. Bu genellikle bir yazılımın evrimine işaret eder. Yazılım endüstrisinde “ilerlemeyi” tanımlamanın yollarından biri bu olmuştur.
ERP (Kurumsal Kaynak Planlaması) terimi 90'ların ortalarında gelişmeyi bıraktı. Bu bir olgunluk işareti miydi?
2000’li yılların başında ve 2010 civarında ERP 2.0’yi ortaya atmaya yönelik çeşitli girişimler oldu, ancak bu girişimler ERP kadar başarılı olmadı.
Bugün şirketleri etkileyen, değişime zorlayan olgu hiç kuşkusuz, değişken müşteri beklentilerine hızlanarak cevap verebilmektir. ERP yazılımları bu yeni modeli anlamak ve buna da bir çözüm üretmek zorunda.
Dijital bir şirket olmak için şirket içinde ve dışında büyük bir dönüşümün gerçekleşmesi gerekiyor. Hâlbuki, şirketler bilişim teknolojilerine yönelik altyapı yatırımlarını yeniledikleri zaman, dijitalleşmiş oldukları yanılgısına kapılıyorlar.
Dijital dönüşüm, iş modelinizi değiştirmeden mevcut süreçlere yeni teknolojiyi uygulamak anlamına gelmez. Bu ancak şirketin çalışma biçimini de değiştirmek ile mümkün olabilir.
“- Dijital dönüşüm, yenilikçi iş yaklaşımları ile şirkete değer katacak dönüşüm sürecidir: Yeni ürün ve hizmetleri geliştirebilmek için şirket kaynaklarını daha etkin ve hızlanarak kullanmaktır.”
Endüstri 4.0 akımıyla ile birlikte dijitalleşmenin gittikçe arttığı bir Dünya’da mevcut iş yapma modellerinin değişmemesi düşünülemez. Gelecekte dijitalleşmiş fabrikalar, müşterilerin beklentilerini ve ihtiyaçlarını tahmin ederek veya öğrenerek neyi nasıl üreteceklerine kendileri karar verecekler.
O tarihe kadar şirketler bu yolda gelişimlerine devam ediyor olacaklar. Günümüzde bazı şirketlerde dijital dönüşüm süreci için vizyoner üst kadrolar oluşturulmaya başlandı bile. Şirketlerde dijital stratejileri belirleyen ve dijitalleşme sürecinden sorumlu üst düzey yöneticilere artık CDO (Chief Digital Officer) ünvanı veriliyor.
Şirketlerin dijitalleşme sürecinde başarılı olabilmeleri için sadece kadrolaşmaları yeterli değil tabi ki, bunun yanında bazı yönlerini de geliştirmeleri gerekiyor.
Farklı sektörlerin dijitalleşme ihtiyaçları da farklı olmak ile beraber, işe müşteriye yönelik faaliyetler ve süreçlerin yeniden yapılandırılması ile başlanabilir.
Dönüşüm Sürecinizde Başarılar…