Sistem Teknik’in Hedefi Vakum ve LPC Fırınlarında Dünyada İlk 3 Firma Arasına Girmek
Sistem Teknik Sanayi Fırınları A.Ş. Ticari Direktörü Gökhan Lale, vakum ve LPC fırınlarında dünyada ilk 3 firma arasına olmak istediklerini söyledi.
Sistem Teknik’in Hedefi Vakum ve LPC Fırınlarında Dünyada İlk 3 Firma Arasına Girmek
Hedefleri doğrultusunda üretim kapasitelerini artırmak için yeni kurulan bir organize sanayi bölgesinde arsa yatırımlarını yaptıklarını vurgulayan Sistem Teknik Sanayi Fırınları A.Ş. Ticari Direktörü Gökhan Lale, vakum ve LPC fırınlarında dünyada ilk 3 firma arasına olmak istediklerini söyledi.
SUBCONTURKEY: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Gökhan Lale: Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Bölümü 2001 mezunuyum. Mezun olduktan sonra Sistem Teknik benim ilk iş yerim oldu. Enerji sistemleri yüksek lisans öğrenimim devam ederken otomasyon & elektrik bölüm müdürü olarak çalışıyordum. 17 yılda 30’dan fazla ülkede yüzlerce farklı tip fırının kurulumunda bulundum. 2018 yılı itibariyle teknik işlerden ayrılıp Ticari Direktör olarak görevimi sürdürüyorum.
SUBCONTURKEY: Sistem Teknik hakkında bilgi verir misiniz?
Gökhan Lale: Sistem Teknik Sanayi Fırınları A.Ş., otomotiv, havacılık, savunma sanayi, demir çelik, döküm gibi sektörlere ısıl işlem ve proses fırınları üretiyor. Otomotiv ve raylı sistemler süspansiyon elemanları üretim ve ısıl işlem fırınları ve yangına karşı dayanım test fırınları konusunda dünya çapında en bilinir firmalardan birisiyiz. Bunun dışında özellikle havacılık ve kalıp sanayine yönelik vakum fırınları konusunda çok başarılıyız. Bu alanda önemli patentlerimiz de var. 1979 yıllından beri edindiğimiz birikimle, yaklaşık 140 kişilik deneyimli kadromuzla Çayırova’da TOSB OSB’de faaliyet gösteriyoruz.
SUBCONTURKEY: Bugüne kadar kaç şirkette ısıl işlem tesisi kurdunuz?
Gökhan Lale: Bugüne kadar 30’dan fazla ülkede, 750’den fazla ısıl işlem tesisi kurduk. Ürünlerimizin %70’ini ihraç etmekteyiz. Şu an imalatımızda Meksika, ABD, Suudi Arabistan, Bangladeş ve elbette Türkiye’den birçok özel ısıl işlem fırını imalatı devam etmektedir.
SUBCONTURKEY: Endüstriyel fırın tasarımı ve üretiminde yetenekleriniz, tercih edilme nedenleriniz nelerdir? Sistem Teknik’in yurt içi ve yurtdışındaki konumu nedir?
Gökhan Lale: Biz aslında çok güçlü bir proje firmasıyız. Savunma sanayi, otomotiv, havacılık, test laboratuvarları gibi farklı sektörlere özel projeler geliştiriyoruz. 3D projelendirmenin yanı sıra birçok özel simülasyon yazılımıyla proje ve tasarımlarımızı doğrulama kabiliyetine sahibiz. Ayrıca, güçlü enerji altyapımız ile fırınlarımızın tüm fonksiyonlarını müşterilerimize sevk etmeden önce fabrikamızda test edebiliyoruz. Bunların yanı sıra, firmamız 2017’den beri Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı’ndan onaylı Ar-Ge merkezi konumundadır. Bu yetkinlikler bizim tercih edilebilirliğimizi artırmakta ve hem yurt içi hem de yurt dışı müşterilerimize güven vermektedir.
SUBCONTURKEY: Ar-Ge projelerinizden bahsedebilir misiniz?
Gökhan Lale: Yeni Ar-Ge projelerimizden bahsetmek gerekirse, vasıflı çelik ısıl işleminde en yeni teknoloji olan LPC (Low presure Carburizing) üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Daha geniş çelik yelpazesi ve LPC için çok önemli olan vakumlu yağda sertleştirme fırınımızı geliştirdik. Otomotiv parçalarda ve bağlantı elemanlarında korozyon direncini en çevreci şekilde asit kullanmadan arttırıp parça ağırlığını azaltmaya ve ömrünü uzatmaya yönelik Thermo difüzyon yöntemi ile kaplama fırınımızı ürettik ve Amerika’daki alıcısı ile buluşturduk. İki yıldan beri de gıdadan ağaç sanayine, izolasyon malzemesi üretimine birçok sektörde etkin ve ekonomik kurutma ve kürleme işlemine yönelik çözüm olan mikrodalga ve hibrit fırınlar konusunda çok ciddi Ar-Ge çalışmaları yapıyoruz.
SUBCONTURKEY: Ağırlıklı olarak hangi ülkelerde Sistem Teknik tercih ediliyor? Hedef pazarlarınız hangi bölgeler?
Gökhan Lale: Avrupa ülkeleri, Kuzey Afrika ülkeleri en çok tercih edildiğimiz ülkelerdir. Önümüzdeki süreçte Kuzey Amerika pazarında da aktif olmayı hedefliyoruz.
SUBCONTURKEY: 2022 yılı Sistem Teknik için nasıl geçti? 2021’e göre kıyaslar mısınız? Hedeflerinize ulaştınız mı?
Gökhan Lale: 2022 bizim için çok iyi geçtiğini söyleyebilirim. Özellikle stratejik ürün olarak belirlediğimiz vakum fırınlarında hedefimizin üstünde büyüdük. Amerika, Kanada, Meksika’da yeni işler aldık. Prepreg, kompozit kürleme gibi savunma sanayine özel projeler gerçekleştirdik. Satışlarımız %30 arttı. Yeni kurduğumuz departmanlar ile çalışan sayımız da arttı. Özetle hedeflerimize ulaştığımız ve gelecek hedeflerimizi de yukarı doğru revize ettiğimiz bir yıl geçirdiğimizi söyleyebilirim.
SUBCONTURKEY: 2023 yılı hedefleriniz nelerdir? Yeni projeleriniz olacak mı?
Gökhan Lale: Son 3 yılda, hedeflerimiz doğrultusunda aldığımız kararlarla, bazı ürünlerde standartlaşmak ve rekabet gücümüzü arttırmak için çalışmalara başladık. Vakum fırınları bunun en iyi örneği oldu. Bu fırınlarda teslim sürelerini 10 aydan 4 aya düşürdük. Ayrıca kompakt dizaynımız sayesinde montaj/demontaj sürelerini %90 azalttık. Tabi tüm bu geliştirmeler maliyetlerimize de olumlu yansıdı ve satışlarımız arttı. Ar-Ge ekibimizin sahadan topladığı veriler ile özellikle enerji verimliliği üzerine yaptığımız çalışmaların olumlu sonuçlarını raporladık. Şimdi bu fırınlarda daha hızlı teslim süresi, daha ekonomik maliyetler ve enerji verimliliği %30 daha yüksek çözümler sunuyoruz. 2023’de vakum fırınlarındaki başarımızı LPC fırınlarımıza uygulamayı hedefliyoruz. Çok stratejik iş anlaşmaları yapıyoruz ve 2023 bizim için çok önemli. Hedefimiz Vakum ve LPC fırınlarında dünyada ilk 3 firma arasına girmek ve bunun için çalışmalarımıza devam ediyoruz.
SUBCONTURKEY: Yakın zamanda yatırımlarınız olacak mı?
Gökhan Lale: 2023 yılına yeni ERP yazılımımızla başladık. Makine parkurlarımızı yeniliyoruz. Lazer CNC ve kaynak makinelerimiz devreye alındı. Hedeflerimiz doğrultusunda üretim kapasitemizi artırmamız gerekiyor. Bunun için yeni kurulan bir OSB’deki arsamızda yıl sonunda yeni fabrikamız için yatırıma başlamayı planlıyoruz.